Mitä tiedät auditoinneista?
Lukemalla tämän artikkelin saat perustiedot auditoinneista, niiden hyödyistä ja kehittämisestä.
Auditoinnin määritelmä
Auditointi on systemaattinen, riippumaton ja dokumentoitu prosessi, jossa arvioidaan auditoinnin kohteelle asetettujen vaatimusten täyttymistä. Auditointien avulla voidaan todentaa vaatimusten täyttyminen ja määritellä kehitystoimenpiteitä, jos vaatimukset eivät täyty.
Vaatimusten todentamista voivat vaatia esimerkiksi viranomaiset ja asiakkaat.
Yleensä auditoinnin kohde on tuote, toimittaja, palvelu tai prosessi.
Auditointityypit
Tyypillisesti yrityksiä koskevat auditoinnit voidaan jakaa neljään ryhmään:
- ulkoinen auditointi tai viranomaisen suorittama tarkastus
- sertifiointiauditointi
- toimittajan auditointi
- sisäinen auditointi
Standardit
Standardi on määritelmä, miten asia tai toiminto tulee suorittaa. Standardien tarkoituksena on varmistaa tuotteiden ja palveluiden toimivuus ja yhteensopivuus.
Yritystoiminnassa tunnetuimpia standardeja ovat ISO 9001 (Laadunhallintajärjestelmät), ISO 14001 (Ympäristöjärjestelmät) ja ISO 45001 (Työterveys ja työturvallisuus).
Sertifikaatti on todistus standardin vaatimusten täyttymisestä. Näiden sertifikaattien hankinnassa vaaditaan sertifiointiauditointi, joita suorittavat akkreditoidut auditointiyritykset. Näissä kaikissa kolmessa standardissa velvoitetaan organisaatio suorittamaan sisäisiä auditointeja ja jatkuvaa parantamista.
Laadunhallintajärjestelmiä koskevasta ISO 9001 standardista on muodostunut maailman tunnetuin standardi. ISO 9001 standardin mukaisella laadunhallintajärjestelmällä voidaan osoittaa, että yrityksellä on käytössä dokumentoitu laadunhallintajärjestelmä ja yritys toimii sen mukaisesti. Tämän standardin hankkimisesta ja ylläpidosta on muodostunut tärkeä asia kansainvälisessä kaupankäynnissä. Suurin osa yrityksistä vaatii toimittajiltaan voimassaolevaa ISO 9001:2015 sertifiointia. ISO 9001:2015 standardi velvoittaa yrityksen järjestämään sisäisiä auditointeja säännöllisesti.
Sisäinen auditointi yrityksissä
Sisäisillä auditoinneilla tarkoitetaan oman henkilöstön toteuttamia toimintojen arviointeja yrityksessä. Yritysten käytännöt sisäisten auditointien suorittamisessa saattavat vaihdella, koska niiden suorittamista ei ole kuvattu standardeissa yksityiskohtaisesti.
Yrityksen laatuosasto on vastuussa sisäisen auditointien suunnittelusta ja toteutuksesta. Sisäiset auditoinnit ovat tärkeä osa yritysten laadunhallintaa. Auditointien avulla saadaan ajantasaista tietoa toimintojen tilanteesta.
Sisäinen auditointi voidaan jakaa viiteen vaiheeseen:
- Suunnittelu
- Auditoinnin toteuttaminen
- Raportointi
- Toimenpiteiden seuranta
- Auditoinnin sulkeminen
Sisäisissä auditoinneissa on kaksi näkökulmaa: todentava ja kehittävä.
Todentavalla näkökulmalla arvioidaan, täyttävätkö toiminta ja dokumentointi kaikki niille asetetut vaatimukset.
Kehittävässä näkökulmassa annetaan positiivista palautetta toiminnassa havaituista vahvuuksista ja määritellään kehitystoimenpiteitä toiminnan parantamiseen. Nämä kehitystoimenpiteet toteuttamalla tehdään jatkuvaa parantamista yrityksessä.
Sisäisen auditointitoiminnan kehittäminen
Sisäisten auditointien suunnittelua ja toteutusta voidaan kehittää, kun niitä hallitaan kokonaisuutena auditointiohjelman avulla. Tyypillisesti auditointiohjelma sisältää auditoitavat prosessit, auditointien aikataulut ja auditointien suorittajat.
Auditointien suorittamiseen ja raportointiin tulee olla ohjeistus sekä raporttipohja. Auditointiraportit ja niihin liittyvä dokumentoitu tieto tulee säilyttää todisteena auditointiohjelman toteuttamisesta ja tuloksista.
Kehitetäänkö yhteistyössä yrityksesi auditointeja?
Ota minuun yhteyttä: varaus@laatukaveri.com