Mitä tarkoittaa QHSE?
QHSE on lyhenne englannin sanoista Quality, Health, Safety and Environment.
Kyseessä siis neljä tärkeää toimintoa, joilla yritykset varmistavat laadukkaan toiminnan, terveyden, turvallisuuden ja ympäristöasiat. Samalla varmistetaan yrityksen täyttävän lakien ja asetusten vaatimukset.
Yrityksestä riippuen kirjaimet voivat olla eri järjestyksessä, esim:
- HSEQ
- EHSQ
- QESH
Tai laatutoiminnot (Q) ovat erillään HSE-toiminnoista, jolloin yhdistelmässä kolme kirjainta yleensä järjestyksessä HSE tai EHS.
Tässä lyhyt kuvaus jokaisesta osa-alueesta:
- Quality (Laatu): Yritysten toiminnassa laatua voidaan mitata mm. tuotteiden ja palveluiden laadulla. Laatuun panostavat yritykset erottuvat kilpailijoistaan ja pystyvät saavuttamaan korkeamman asiakastyytyväisyyden. Laatua hallitaan ja parannetaan usein systemaattisesti standardien, kuten ISO 9001:2015 ja johtamisjärjestelmien avulla. ISO 9001 laadunhallintajärjestelmä on tunnetuin laatujärjestelmä maailmanlaajuisesti. Standardin vaatimukset ovat yleisiä ja standardi on tarkoitettu kaikille organisaatioille soveltuvaksi laadunhallintastandardiksi, riippumatta organisaation koosta, tuotteista tai palveluista.
- Health (Terveys): Tarkoittaa yrityksen työntekijöiden terveyden suojelemista ja työhyvinvointiin panostamista. Tämä sisältää mm. työterveyshuollon, sopivan työkuorman, hyvän työergonomian ja työilmapiirin sekä kannustamisen terveellisen elämäntapoihin.
- Safety (Työturvallisuus): Keskittyy työntekijöiden ja toimintojen turvallisuuteen, joka sisältää mm. riskikartoitukset, riskien hallintasuunnitelmat, turvallisuusohjeet, töissä tarvittavat suojavälineet, pelastussuunnitelman, ensiapuvälineet, alkusammutusvälineet ja raskaiden ja sekä vaarallisten työvaiheiden korvaamisen koneilla. Tärkein standardi työturvallisuudessa on ISO 45001:2018.
- Environment (Ympäristö): Tarkoittaa yrityksen ympäristövaikutusten hallintaa ja vähentämisestä. Tämä sisältää mm. jätemäärän pienentämisen, korkean kierrätysasteen, energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisten käytäntöjen noudattamisen. Yleisin standardi ympäristöasioissa on ISO 14001:2015.
ISO-standardien sertifiointi vaatii pieniltä yrityksiltä runsaasti resursseja ja panostusta. PK-yrityksille on hyödyllistä toimia standardien mukaisesti, vaikka ei virallisesti hakisi standardeille sertifiointeja, koska sovitut toimintatavat ja prosessit parantavat ja selkeyttävät toimintaa.
ISO-standardit korostavat seuraavien asioiden tärkeyttä:
- asiakaskeskeisyys
- toimintaympäristön tunnistaminen
- johdon sitoutuminen
- riskien hallinta
- suorituskyvyn arviointi
- jatkuvaa parantaminen.
Yrityksen johdon vastuulla on mm. määritellä resurssit ja tarkastella toiminnan tuloksia.
Järjestelmillä ja prosesseilla tulee olla selkeät omistajat.
Kehitetäänkö yhteistyössä näitä toimintoja teidän yrityksessä?
Ota minuun yhteyttä: varaus@laatukaveri.com